Günümüzde uygulama
alanları gittikçe artmakta olan Püskürtme Beton içeriği itibariyle normal betona göre daha ince taneli ve daha yüksek çimento
oranlı özel dizayn betonun, yüksek basınçlı pompa ve hava ile birlikte püskürtülmesiyle
uygulanmaktadır.
Püskürtme Beton nerelerde kullanılır?
Püskürtme Beton Uygulama alanları, Püskürtme beton teknolojisi geliştikçe ve püskürtme beton mukavemeti arttıkça daha fazla karşımıza çıkmaya başlamıştır. Bir çok alanda Püskürtme Beton avantajları klasik sisteme göre ön plana çıkmıştır. Püskürtme beton bina yapımında bile kullanılabilecek bir sistem haline gelmiş ve yapısal Püskürtme beton imalatı sayesinde betonarme sistemin bir parçası olmaya başlamıştır. Püskürtme Beton ankraj sistemlerinin üzerine uygulanmakla kalmayıp daha bir çok alanda kullanılmaktadır.
- Yol veya otoban
kenarlarındaki şevlere,
- Temel kazısı sırasında kayma
tehlikesi olan yan yüzeylere,
- Tünel yada metro
inşaatlarında tavan ve duvarlara,
- Toprak kayması yada kaya, taş
parçasının düşmesinin engellenmesinin istenildiği alanlarda,
- Yapı güçlendirme
projelerinde bina duvar ve
kolonlarına,
- Dekoratif amaçlı olarak yapay
kaya gibi alanlara,
- İzolasyon koruyucu katman
olarak havuzlarda,
- Suyun aşındırıcı etkisinden
korunmak amacıyla dere yataklarında kullanılabilmektedir.
Püskürtme Beton,
muadili uygulamalara göre hem çok ucuz hem de çok hızlı ve pratik bir çözümdür.
Bir çok alanda perde beton yerine çok daha çabuk ve ekonomik bir uygulama
yapılabilir. Püskürtme beton uygulamaları Hazır Beton tesisinde hazırlanmış yüksek
mukavemetli beton dizaynlarıyla yaş olarak yapılmalıdır. Bu sayede uygulama
sırasında zayiat kuru karışım uygulamalara göre çok daha az olup mukavemeti de
çok daha yüksek olacaktır. Aynı zamanda şantiye sahasında kirlilik yaratmadan çok daha
hızlı uygulama yapmak mümkündür.
Püskürtme Beton tarihine bakarsak uygulamalar çok kısa bir zaman öncesine kadar Aliva denen kuru karışım makineleri ile yapılırken, bu gün artık Yaş Karışım Püskürtme Beton Uygulaması ön plana çıkmaktadır. Yaş karışım Püskürtme beton karışımı içerisinde bu iş için özel olarak üretilmiş Püskürtme Beton katkı maddeleri kullanılmaktadır. Yine yaş karışımda fiberli püskürtme beton kullanımı mümkündür. Püskürtme beton konusu henüz ülkemizde tam bilinmediğinden Püskürtme beton yapan firmalar tarafından hala kuru karşım sistemler tercih edilebilmektedir. Oysa Kuru karışım sistem ile shotcrete yapmak beraberinde bir çok sıkıntı getirmektedir. Kısaca Yaş Sistem ile Kuru Karışım Püskürtme Betonu karşılaştıracak olursak;
* Kuru Sistemde çimento-kum karışımı su ile sonradan buluşmakta ve yeterli karışım sağlanamadığı için dayanım (Mukavemet) çok düşük çıkmaktadır. Yaş karışımda ise dizaynı önceden yapılmış ürünün Beton tesisinde üretilmesi sayesinde ürün kalitesi standart ve son derece yüksektir. Karışıma eklenen kimyasal katkılar sayesinde istenilen niteliklerin sağlanması da kolaylaşmaktadır. Artık günümüzde Püskürtme beton basınç dayanımları C 40 sınıfı seviyelerine rahatlıkla ulaşmaktadır.
*Kuru sistemde kullanılan püskürtme beton makineleri helezonludur. Bu nedenle içinde iri agrega olan karışımları pompalayamaz. Yaş sistemde kullanılan pompalar beton pompaları olduğu için pistonludur ve uygun dizayndaki karışımı içinde iri agrega olsa bile pompalayabilir. İri agrega kullanımı sayesinde rötre büzülmeleri ve mukavemet konuları betondaki gibi çözümlenmiş olur.
*Kuru sistem makinelerin kapasiteleri çok düşüktür. Sürekli tıkanmalar yaşandığı için uygulama süresi çok fazla olmaktadır. Yaş sistem makineler ister robot kollu olsun ister elle kullanılanlar olsun çok daha yüksek kapasitelidir. Bu nedenle Mikserlerin beklemesi, işin uzun sürmesi gibi konular yaş sistemde daha kolay çözülmüştür.
*Kuru sistemde zayiat son derece fazla olur. Malzemeler tam olarak karışmadığı için geri dönen malzeme ve tozuma oranı çok yüksektir. Yaş karışımda kullanılan katkılara bağlı olarak zayiat yok denecek kadar az olmaktadır.
*Kuru karışımda yapışma mukavemeti çok düşüktür. Bu nedenle sonradan dökülmeler gözlenebilir. Yaş sistemde yine kullanılan katkılar sayesinde çok parlak yüzeylerde bile tutunma sağlanabilir.
Püskürtme Beton Analizi ve Püskürtme beton pozu hazırlanırken hala kuru sisteme göre tarif yapılması bazı sıkıntılara yol açmaktadır. Örneğin Püskürtme Beton ile Güçlendirme yapmak için hazırlanan analizlerde son derece düşük basınç dayanımları veren bir dizayn ile Püskürtme beton imalatı yapmak yeterince faydalı olmayacaktır. Bunun yerine yaş sistem ile hazırlanan ve içerisinde uygun püskürtme beton katkıları kullanılmış, basınç dayanımı yüksek, hatta fiberli püskürtme beton kullanılarak yapılan imalatlar son derece mükemmel sonuçlar verecektir.
Daha çok resim ve uygulama videoları için www.puskurtmebeton.com adresini ziyaret edebilirsiniz.